Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoudsgids BLOQ-tapijttegels

Respecteer onderstaande richtlijnen om de uitstraling en kwaliteit van uw BLOQ-tapijttegels langdurig te beschermen.

9 meter
Gebruik een deurmat

Bescherm uw tapijttegels door een deurmat te gebruiken bij elke ingang: zo kunt u vuil en vocht uit de ruimte houden. Het is belangrijk dat de deurmat lang genoeg is (9 meter is ideaal) en voldoende structuur heeft om al het vuil van de schoenen van bezoekers te vegen.

Onderhoudsroutine
1. Gebruik een geschikte stofzuiger

De beste manier om uw tapijttegels op regelmatige basis te onderhouden, is het gebruik van een stofzuiger met rolborstel.

De frequentie van de stofzuigbeurt hangt af van het gebruik van de ruimte:

 • dagelijks: inkom, onthaal, gang, toonzaal ...
 • 2-3 keer per week: vergaderzaal, kantoorruimte met veel medewerkers ...
 • 1 keer per week: opslagruimte, kantoorruimte met weinig medewerkers ...
stofzuigen
2. Verwijder vlekken meteen

Eventuele vlekken verwijdert u beter meteen om permanente ontsiering van uw tegels te voorkomen.

 

Elke soort vlek vraagt om een andere aanpak:

 • Watergebaseerde vlekken kunt u verwijderen met een schone witte doek en lauw water. Het gaat dan om vlekken door modder, koffie, thee, fruitsap, fruit, bloed, urine ... Verwijder eventuele droogresten met bijvoorbeeld een lepel, zodat u de tapijttegels niet beschadigt. Gebruik een schone witte doek of een paar keukendoeken om zo veel mogelijk vocht weg te nemen. Neem vervolgens een andere schone witte doek met lauw water en veeg en dep voorzichtig op de vlek. Begin langs de buitenranden en werk naar het midden toe. Probeer niet te wrijven en gebruik niet te veel water. Herhaal indien nodig, eventueel in combinatie met een gespecialiseerd reinigingsmiddel voor tapijten.
 • Oliegebaseerde vlekken moeten worden behandeld met een geschikt reinigingsmiddel voor tapijten en een witte doek. Het gaat dan om vlekken door vettig voedsel, verf, inkt, lijm ... Verwijder eventuele droogresten zo veel mogelijk (met bijvoorbeeld een lepel) en breng vervolgens wat tapijtreiniger aan op een schone witte doek om de rest van de vlek te behandelen. Begin langs de buitenranden en werk naar het midden toe.
 • Hardnekkige vuilresten en vlekken zoals kauwgom behandelt u beter met een gespecialiseerd product. Volg de instructies op de verpakking van het product.

Breng een krachtig reinigingsmiddel nooit rechtstreeks op de tapijttegels aan, maar altijd op een schone doek. Test het reinigingsmiddel ook altijd op een niet-zichtbare hoek van het tapijt om de kleurvastheid te controleren.

3. Periodiek onderhoud

Om de kwaliteit van de tapijttegels langdurig te behouden, is het aanbevolen om periodiek (minstens één keer per jaar) een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een specialist. Wij raden hiervoor kristallisatiereiniging aan. Dat is een vorm van chemische reiniging, met het bijkomende voordeel dat de ruimte meteen na het onderhoud weer in gebruik kan worden genomen.

4. Diepgaande reiniging

Bij langdurig gebruik kan vuil zich opstapelen in de polen. Dit vuil kan alleen worden verwijderd tijdens een diepgaande reiniging. Ook die behandeling moet worden uitgevoerd door een specialist die over het nodige materiaal beschikt. Aangezien dit een vorm van vochtige reiniging is, moeten de tapijttegels achteraf voldoende tijd krijgen om te drogen.

In een notendop
Regelmatig onderhoud Periodiek onderhoud Diepgaande reiniging

Stofzuigen en vlekken verwijderen

Kristallisatiereiniging
door een specialist

Diepgaande reiniging
door een specialist

Dagelijks en wekelijks

1-2 keer per jaar

Volgens gespecialiseerd advies

Voorbeeld van een onderhoudsroutine
plattegrond
Reinigingsproducten en toebehoren

Wij raden de volgende reinigingsproducten en toebehoren aan om uw tapijttegels optimaal te onderhouden.

 • Stofzuiger met rolborstel: bv. Dart 2 van Sebo of gelijkaardig
 • Stofzuigerfilter: Hepa (S-klasse) of gelijkaardig
 • Vlekkenverwijderaar voor watergebaseerde vlekken
 • Vlekkenverwijderaar voor oliegebaseerde vlekken
 • Schone witte doeken
Garantie

BLOQ is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten in overeenstemming met de technische fiches en geeft 15 jaar garantie op producten die correct worden gebruikt en onderhouden. BLOQ is niet verantwoordelijk voor een foutieve plaatsing of slecht onderhoud.

Hebt u nog vragen over het onderhoud van uw tapijttegels? Aarzel niet om ons te contacteren!

We hebben heel wat te vertellen!

Wilt u graag meer weten over de BLOQ-tapijttegels?
Wij gidsen u met plezier door onze collecties.